Hoe zet ik een Inbound Campagne op? 

Hoe zet ik een Inbound Campagne op? 

De definitie van een inbound campagne is inmiddels bekend. Maar hoe zet je zo'n campagne op? En hoe weet je of het werkt? Dat kan met de volgende 5 stappen: 

Stap 1: Bepaal je strategische keuzes

Bepaal je doelgroep

De eerste stap is het bepalen van je doelgroep. Wie is precies je communciatiedoelgroep? Heb je dit niet helder voor ogen? Begin dan met het opstellen van een Buyer Persona: een ijkpersoon van jouw ideale klant!Download Template Persona

Bepaal je Targets

Welke doelen wil jij behalen met jouw online campagnes? Dat is een essentiële stap naar jouw inbound succes. Het doel dat jij wilt behalen hangt eigenlijk altijd af van je salesfunnel. Maar belangrijker nog: het bepaalt ook de uitvoer van je campagnes! 

De vraag is: welk doel streef jij na? Wil je meer verkeer, meer leads, beter gekwalificeerde leads (MQL of SQL) of juist meer kansen en klanten? 

Stap 2: Bepaal je content offer

Stap 2 is het bepalen van je content offer. Oftewel: met welke A-kwaliteit content ga jij leads of traffic genereren? 

Dit kan van alles zijn. Denk daarbij aan:  

 • Webinars
 • Infographics
 • Podcasts
 • E-books of Whitepapers
 • Video series

Maar wat staat er in dit content offer?

Veel belangrijker is de inhoud in dit content offer. Wat ga je jouw doelgroep precies aanbieden? Dat is natuurlijk afhankelijk van de Buyer's Journey: de fasen van het oriëntatieproces van jouw doelgroep en de bijbehorende informatiebehoefte. 

Maar als basis kan je daarbij je geformuleerde doelstelling gebruiken: 

 • Wil jij meer verkeer naar je website? Zet dan vooral in op content rondom de ‘Awareness-fase’ in de Buyer’s Journey van jouw Buyer Persona. 
 • Wil jij meer leads of beter gekwalificeerde leads? Dan zet je over het algemeen in op de ‘Consideration-fase’. 
 • Wil je meer kansen en klanten? Dan zet je in op de vragen die jouw Persona heeft in de ‘Decision-fase’. 

Download Buyer's Journey Template

Stap 3: Bepaal een conversiepad

Een conversiepad is eigenlijk een aantal voorgekookte stappen die jouw doelgroep doorloopt als ze jouw content offer willen downloaden. Een conversiepad bestaat over het algemeen uit: 

 • Call-to-action (CTA)
  Dit is letterlijk jouw oproep tot actie. Waarmee spreek je jouw doelgroep aan? Bepaal dit eerst.

 • Landingspagina
  Een landingspagina is een pagina waarop men landt als ze jouw content offer willen downloaden. Deze pagina heeft dus in ieder geval een formulier en overtuigd de bezoeker van het downloaden van jouw content offer.

 • Bedankpagina
  De bedankpagina ziet jouw doelgroep als ze iets bij je hebben gedownload. Hier plaats je natuurlijk een link naar jouw content offer. Maar je kunt nog meer vertellen. Bijvoorbeeld gerelateerde blogberichten, of calls-to-action naar andere content offers.

 • Bedankmail
  Als jouw content offer is gedownload, stuur je deze persoon natuurlijk je content offer via e-mail toe. 

Stap 4: Genereer bereik en verkeer voor meer leads

Als jouw landingspagina staat en men jouw content offer kan downloaden, wil je natuurlijk zo veel mogelijk leads genereren. Het is tijd om aan je traffic te werken! 

Je call-to-action op bestaande blogs en pagina’s

Je website bestaat nu al een tijd en genereert natuurlijk traffic. Misschien kun je (een deel van) deze traffic gebruiken met jouw call-to-action? Plaats je ontwikkelde call-to-action op relevante pagina’s met veel bezoekers en je genereert je eerste gratis leads! 

Traffic via Social Media

Behalve je website, heb je ook volgers op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter. Ten minste, daar gaan we van uit. Met publicatie op social media kun je jouw content een aardige boost geven. Dit kan op verschillende manieren:

  • Door het plaatsen van updates op je persoonlijke of zakelijke profielen. 
  • Push campagnes: door het plaatsen van een advertentie. Richt deze aan mensen die jou niet kennen.
  • Remarketing: door het plaatsen van een advertentie. Richt deze aan mensen die eerder op jouw site zijn geweest of in jouw database zitten.

Hoger in zoekmachines

Het mooiste middel is Google Search. Waarom? Omdat de vindbaarheid dan niet afhankelijk is van het plaatsen van jouw advertentie of update, maar afhankelijk is van het moment waarop jouw doelgroep een relevante zoekopdracht intypt. +

Of korter: als je vindbaar bent ik Google, ben je op het juiste moment relevant!

Binnen Google heb je ook verschillende manieren om vindbaar te zijn: 

 • SEO / in de gratis zoekresultaten. Dit doe je het beste door regelmatig (en over langere periode) relevante content op je website te plaatsen.
 • Google Ads: de betaalde zoekresultaten. Hiervoor betaal je per klik. Je kunt relatief eenvoudig en snel hoog in Google Ads komen, zolang je bereid bent te betalen. En soms flink te betalen. 

E-mail marketing

Natuurlijk heb je ook al een hele database van e-mailadressen in je bezit. Je kunt jouw content offer wegzetten bij jouw e-maildatabase: 

 • In een nieuwsbrief, eenmalig verzonden aan een relevant segment e-mailadressen.
 • Je content offer verwerken in een bestaande automatische e-mailflow (die je aan je doelgroep verzendt op basis van vertoond gedrag). 

Display advertising en video

Je kent het vast wel: beeldadvertenties op nu.nl of Marktplaats of advertenties op Youtube ('Skip this add'). 

Deze advertenties worden ‘Display advertenties’ genoemd. Ze worden voornamelijk ingekocht via het netwerk van Google (Google Display Network) of via affiliate marketing. Je kunt mensen binnen deze netwerken targeten op basis van interesses van een persoon of eerder vertoond gedrag van een persoon. 

Zo weet Google heel goed in welke onderwerpen iemand geïnteresseerd is. Bijvoorbeeld koopintentie, media die vaak bekeken worden of zoekopdrachten die eerder in Google ingegeven zijn. Mensen met bepaalde interesses kun jij bereiken via het netwerk van Google. 

Stap 5: Lead nurturing

Als je met jouw content offer en het juiste conversiepad je doelgroep hebt bereikt, genereer je leads. Deze leads wil je kwalificeren en bij kwalificatie ook als klant verwelkomen. Dit doe je met 'Lead Nurturing'. Hierbij geef je leads op precies het juiste moment de juiste informatie. 

Lead nurturing werkt het beste volgens de inbound principes: 

 • De juiste informatie
 • Bij de juiste persoon
 • Op het juiste moment

Ga dus niet je leads spammen met alle informatie die hebt. Bepaal volgens de Buyer’s Journey welke informatie jouw doelgroep nodig heeft en geef ze dat. Niet meer, niet minder. 

Geschikte middelen die jij kunt toepassen om jouw lead warm te houden zijn natuurlijk e-mailmarketing en remarketing. Maar er is één middel dat te vaak vergeten wordt: 

Sales is het meest vergeten nurturing-middel

Sales, zeker in combinatie met goede lead scoring, is een krachtig middel om je klant persoonlijk te benaderen. En niet per se om jouw product of dienst te verkopen, maar wel om de informatiebehoefte van jouw lead 100% op maat te maken. En met tools als HubSpot is dit nog relatief goed te automatiseren ook!

Download eBook: Inbound Marketing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief